onsdag 28 september 2011

Skattletning vid Pulken

Denna måndag hade vi ändrat utflykten och tog en tripp ut i naturen i början av veckan istället. Med bil bar det av till Pulken. Där skulle vi leta efter ännu en skatt enligt sporten geocaching. På fritids hade vi veckan innan tillverkat en liten docka av tyg som vi döpt till Beata. Om man fäster en speciel sorts "travel-tag" runt hennes hals och lägger henne i en skatt som man hittar kommer denne "taggade" sak att kunna resa runt från skatt till skatt. Vår förhoppning är att hon ska åka till många olika länder och att dem som hittar henne ska rapportera tillbaka till oss var hon befinner sig och vem hon stött på.

Ett stopp i fågeltornet är ju ett måste när man är i Pulken!

Lägg märke till vad hon har i handen! Det är med hjälp av den som hon kan se vart skatten befinner sig!
Sporten bygger på att man har en GPS som kan visa vägen.

Skatten hittades och nu ska vi packa ner lilla Beata the Bug i asken och hoppas att hon blir hittad så snart som möjligt!

tisdag 27 september 2011

Studiedag!

Detta är vår första studiedag i nya fritidshemmet och det känns helt underbart. Vi har varit ute mycket idag och det har lekts cykeltaxi, gropgrävning i sandlådan, övning på hur många gånger man kan studsa en pingesboll på racket, bollkastning mot väggen, tvilling-gungning med mycket mera. Det märks att eleverna njuter av att få spendera hela dagen på sitt eget nya fritids och även vi i personalen har det väldigt roligt.
Dagen har också erbjudit några lärande-situationer och det hela började med att vi fick en leverans av alla skolfoton som vi tog för en månad sedan. Barnen har inte fått sina egna kuvert utdelade ännu men har fått tjuvkika i det lilla häfte som brukar delas ut till all personal. Någon blev då inspirerad av att försöka ta reda på hur många olika efternamn vi hade på skolan och om det fanns flera personer med samma efternamn. Då fritids-Therese är väldigt förtjust i att använda datorn i lärandet fick dessa statistik-intresserade elever göra ett diagram. Vi har nu kommit fram till att vi inte har en enda Svensson på skolan, men en hel del Anderssons.

Så här fint blev diagrammet (men av sekretess-skäl är efternamnet utblurrade):

måndag 26 september 2011

Uppdateringar!

Det går undan här på vår skola. Och vi har inte hunnit uppdatera vår blogg i den takt som vi skulle önska och föredra.

Idag har skolan varit nere på IP och spelat Boule. Detta är ett samarbete vi har med byns PRO-förening och har varit en tradition sen många år tillbaka.

Andra saker som hänt sen vi startade upp igen efter sommaren är:

-Kändisbesök!

-4-6ornas lägerskola i Degeberga

-Fredagsmys

-3-6ornas friidrottsdag

Cykling och läger!

I början av september var 4-6orna iväg på läger i Degeberga. De var mycket flitiga och cyklade dit med Gun, Kerstin och Johan.


Väl framme på lägerplatsen väntade massor av spännande uppdrag och lekar. Stämningen under lägret var oerhört positiv och under var alla på sitt bästa humör. När det sen var dags att sova somnade alla gott - helt utmattade av dagens lekar och aktiviteter.




Fredagsmys!

Eller fredagskul får man nog kalla det idag. Therese M drog en lapp i Önskelådan och på lappen stod det "UTE". Vi diskuterade vilka olika lekar man kan leka tillsammans när man är utomhus och valet föll först på Under hökens vingar. Men eftersom en av tjejerna berättade om en ny rolig lek - modellerna - var vi tvungna att ge oss på den också.
Modellerna går till som så att en person står i ena änden av den gräsyta som man leker på och räknar till exempel till 5. De andra börjar i andra änden av gräsytan och ska försöka ta sig fram till "utroparen" medan denne räknar till 5. När utroparen vänder sig om ska man ställa sig som en modell. Då ska utroparen inspektera och se om man gör en snygg "pose". Beroende på vad utroparen dömer får man gå några steg framåt eller bakåt.
Här följer några bilder som paparazzin Therese tog under lekens gång.



Friidrott för 3-6orna

Varje år åker alla elever in till Åhus för att tävla i fridrott tillsammans med Villaskolan. Igår var det 3-6ornas tur att besöka Åhus IP och tävla i 60 m, längdhopp, höjdhopp, kulstötning, kast och kurirstafett.
Det var Johan, Gun och Therese J som var med och under dagen gick vi i olika grupper och utförde de alla grenarna.
Då vi glömde kameran fick Therese mobiltelefon rycka in som vikarie. Vikarien var dock lite slö och masade sig inte fram förrän under 3-4ornas kurirstaffett. Men här är några bilder.  Hur resultatet blev har vi ännu inte fått reda på. Men det avslöjas nog under veckan som kommer.





Då vi fick springa mer än en runda fick denne killen ställa upp hela tre gånger i staffetten.
Här kastar han sig in över mållinjen!

Manuel Fervenza

För ca en månad sedan hade vi kändisbesök här på Yngsjö skola. Fast kändisen var inte kändis just när han var här. Men han hoppades på att vinna tävlingen "Svensktoppen nästa 2011" som skulle sända live i radio P4 helgen som nalkade. Där skulle han sjunga låten "The lucky one" som ni kan höra här.

Hans kändis-coach Johan hade pratat sig samman med oss fröknar här på skolan och eleverna skulle få Manuel att känna sig som en kändis genom att jaga honom på samma sätt som fansen sen kommer göra. Sen fick han även träna på att skriva autografer till oss alla.
Emellanåt tog Johan fram sin mikrofon och pratade i direktsändning och då intervjuade han inte bara Manuel utan även några av eleverna. Klippen kan ni hitta här och här.

Här kommer lite bilder från den förmiddagen.


onsdag 21 september 2011

Bak på fritan

Idag har några fritidsbarn bakat. De fick göra receptet själv, men efter vissa givna riktlinjer när det gäller hur mycket som skulle vara torrvaror respektive blötvaror.

Här nere ser ni receptet och bild på resultatet. Gjort som en GLOGG!

onsdag 7 september 2011

Utflykt till Havsbadet!

Nu är det hög tid att göra ett inlägg i vår blogg. Det har hänt en hel massa roliga saker sen skolan började igen, men tiden har varit knapp och att blogga har inte hunnits trycka in bland alla andra saker som medföljer när ett nytt läsår startar. Men nu är fritids igång med sina utflykter igen och här följer lite bilder från vår eftermiddag nere vid Havsbadets grillplats.

Vi har börjat med geocaching på fritids. Läs mer här om ni vill veta mer om detta. Tyvärr fungerade inte vår GPS när vi var på plats utan Therese fick ge fritidsbarnen några muntliga ledtrådar. För hon hade hittat just denna skatt vid ett annat tillfälle och visste var den var.



Efter att vi letat skatt lekte vi nere vid vattnet och åt sen grillad korv samt banan och Festis. Johan var kock.




Innan vi skulle åka hem skulle vi gömma en egen Geocach = skatt! Alla 2or, 3or och 4or visste lite mer om det här med att gömma skatter eftersom dem har ägnat sig lite åt det under skoltid också. Här nedan kan ni se vad vår skatt innehåller och hur vi har skrivit upp dess koordinater. Sån tur var fungerade GPSen igen! För att andra ska kunna hitta den måste man anmäla koordinaterna och lite fakta om vår skatt på en särskild hemsida.



Vi vår många på vår utflykt idag och det har varit jätteskoj. Vi hade ganska tur med vädret för det regnade bara lite lite.