måndag 23 maj 2011

Morgonstund....

Här på fritids har vi morgonpigga och handlingskraftiga barn. Just nu är här inte särskilt många barn och i skrivande stund är det dags för frukost. Men jag har fått tjata på två av våra barn en stund nu för dem vill städa. Och denna syssla brukar vi annars få kämpa med för att få utförd. Därför får frukosten bli lite sen idag. Vill man städa så vill man :-). Och så fint dem gör det!

Fritids gästar Vattentornet och Tivoliparken

Förra veckan åkte vi på utflykt in till stan. Vi hade bokat tid med Jan som ansvarar för Vattentornet och fick tillträde till dess gamla cafetéria. För att komma till vattentornet var vi tvungna att åka buss i 45 minuter för det är bit att åka från Yngsjö till centrala Kristianstad. Sen fick vi gå från stationen. Sen fick vi åka hiss en bra bit upp för att nå lokalen där vi skulle äta vårt mellanmål. Men innan vi åt fick vi en del uppdrag av Johan och Therese. Dem sa olika platser som vi skulle hitta genom att spana ut över vår stad. Tex ett McDonalds-M, sjukhuset, Araslövsjön, Hammarsjön, Kosmorama med mera. Det var roligt att springa runt runt runt och leta efter alla ställen och vi hittade alla.


Klicka på bilderna om du vill se bättre!





På vattentornet finns en webkamera som filmar mot söder. Klicka HÄR som kommer ni dit.

Vi fick bara vara i tornet i drygt en timme. Därför hade vi lite tid över innan vi skulle ta bussen tillbaka till vårt fritids. Då gick vi till Tivoliparken och lekte och tittade på livet i dammen. Där fanns både ankungar och gäss. Och lekplatsen var ganska tom så vi fick MYCKET utrymme till lek och stök.




Detta var en BRA utflykt!

måndag 16 maj 2011

Bilder från vår vandring Piraten-Haväng


 OBS! Alla bilder ligger inte i ordning!











Här gick vi idag! Hela 7,13 km.
Och det var JÄTTEROLIGT!!!!!

onsdag 11 maj 2011

Scones!


Eftersom fritids hade sin utflykt redan igår har vi idag stannat kvar på skolan och haft fritt. Igår var vi ute i princip hela eftermiddagen så idag fick barnen själva välja om dem ville vara inne eller ute. Och ALLA ville vara inne. Sol är skönt, men man kan visst tröttna på att vara utomhus även i fint väder.
Eftersom vi bara hade tre tjejer på fritids idag frågade Therese dem om dem ville vara med och baka scones och det ville dem gärna. Så här fina såg dem ut och när Therese skulle ta kort på brödkorgen hade dem redan försvunnit. Bara några få var kvar i botten. Mums!

tisdag 10 maj 2011

FRITIDSHEMMENS DAG!


Idag är det Fritidshemmens dag i vårt avlånga land och som vanligt så har vi här på Yngsjö fritidshem blivit bjudna på glass av OTTOs glassfabrik. Innan dess skulle vi egentligen gå till ån och leka lite vid vattnet, men då det gick snack på skolan idag om en lekplats där i kroken gick vi till denna istället. Detta var ett bra val då barnen hade jätteroligt där. Och det var helt underbart att vistas där i detta soliga väder.
Vi fikade där på gräset på mackor och festis och banan och sen gick vi till Ottos och njöt av glass innan det bar hemåt igen.

Tusen tack Otto!!!! Vi tackar dig med en länk till er hemsida här ovan så att alla eventuella lokala boende inte missar var ni finns här i byn.





onsdag 4 maj 2011

Skogsutflykt för fritidsbarnen

,
Idag har fritids varit på utflykt i skogen. Det var ett tag sedan barnen var där och när vi kom dit blev dem överlyckliga över att deras kojor från förra året stod kvar. De var fortfarande välbehållna trots att de utsatts för en del hårt väder och vind under vintern. Det tog inte lång tid innan barnen hade delat upp sig i pojkar och flickor och intagit sina kojor helt enligt samma princip som tidigare - tjejkoja och killkoja.
Det var underbart att så fort den fria leken tog fart och avancerade rollekar började formas där både kungar, vakter och byggarbetare figurerade. Åtminstone var det så det lät hos pojkarna. Hos tjejerna förkom det istället karaktärer som "mamma" och "barn".

Plötsligt började Therese att skrika inneifrån skogen. Hon hade sett några igelkottar springa förbi. Och det var inga vanliga igelkottar. Dem hade KLÄDER på sig!!!!! Därför blev Therese rädd och sprang iväg. Men barnen blev väldigt nyfikna och gav sig ut på jakt i skogen. Och se vad dem hittade!

En hel FAMILJ med igelkottar i en liten granriskoja.
Familjen Stitch har vi stött på innan. Det var ju deras hus som brann ner i Everöd för någon månad sedan. Därför annonserade herr Stitch här på internet om att dem behövde en ny boplats. Gärna vid havet.

Fru Stitch!


Vilken tur att det fanns en pappa Stitch och en pojke Stitch och en mamma Stitch och en flicka Stitch! Nu kunde vi ju dela på dem tyckte barnen. Så kunde de också vara med i kill- resp tjejkojan.



När man är på skogsutflykt måste man fylla på med energi såklart! Här är fröken Therese. Eller Tessan som hon numer kallas för att undvika förvirring pga alla Therese som finns på skolan.

En bild ur igelkottarnas perspektiv sett

Det tog inte särskilt lång tid när vi väl kom tillbaka till fritids innan vårt nyrenoverade dockskåp återigen inreddes efter en storrenovering. Och nu bor där en igelkottfamilj!

(Dockskåpsrenoveringen är en annan historia och bilder kommer inom kort här i bloggen)

måndag 2 maj 2011

Mer bilder från v.17


I det här inlägget berättade vi lite om vår marathondag. Dagen då barnen i barnskolan passade på att göra en utflykt till stranden - för att både leka och heja på skolkamraterna.
Här i detta inlägg kan ni se lite fler bilder från dagen. Bosse-ålafiskare som vi träffade höll på att laga sina fiskenät inför höstens ålafiske. Det kallades att han "sydde". Och det var precis vad han gjorde också. Först visade han hur han med en kniv skar bort de delar av nätet som var dåliga. Sen fick vi se hur han sydde. Ett av barnen tyckte det var jätteroligt fick äran att sitta med Bosse och sy så mycket hon ville.

Bosses nät

 Så här kan det se ut när ca 200 elever från Villaskolan i Åhus är på besök hos oss. Bilden är tagen på Yngsjö IP. En hel del av eleverna hade cyklat hit. En sträcka på ca 8 km. Bra kämpat av dem tycker vi! Att först cykla 8 km - sen springa ca 5 km - för att återigen cykla 8 km kräver sin man.


Men cykeltur eller inte - att springa 5 km är inte det lättaste. Loppet var inte frivilligt utan ALLA i 3-6an var tvungna att delta om man inte hade ett särskilt skäl till att utebli. Här kommer några av de första av våra egna springandes över sanden. Och alla som har sprungit i sand kan intyga att det inte är det lättaste underlaget att springa på. Därför hejade vi i barnskolan på dem extra mycket. Och vi tror att det hjälpte - för det var fantastiskt att se hur snabbt dem sprang förbi oss. Och dem såg inte det minsta trötta ut! Heja! Heja!


Innan det var dags att packa ihop för att gå hem tog vi denna bilden. När barnen får fria händer på en vacker sandstrand kommer byggarbetarna och arkitekterna i dem fram. Här är resultatet. Ett riktigt "hantverk" då vi inte hade en enda leksak med oss att bygga med. Superkreativa barn har vi på denna skola ska ni alla veta.


KLART SLUT för denna gång!